Hij wil dat Brussel het plan van de Fransen snel van tafel veegt, omdat het indruist tegen alle fundamenten van een vrije markteconomie. ,,Wij worden hierdoor benadeeld want de accijnsverhoging geldt alleen voor bier. Het prijsverschil met wijn wordt zo wel heel erg groot”, stelt Adema. De koepelorganisatie Brewers of Europe voert momenteel gesprekken met de Europese Commissie om te kijken of de accijnsverhoging in de haak is.

Nederlandse brouwers produceren jaarlijks 24 miljoen hectoliter bier. Daarvan wordt 14 miljoen geëxporteerd. Ruim 5 procent van de export gaat naar Frankrijk.

Wijn

De Fransen besloten om de accijnzen op bier met liefst 160 procent te verhogen, terwijl de belasting op wijn, waar Frankrijk groot in is, ongemoeid wordt gelaten.

De brouwers Heineken en Bavaria, die sterk aanwezig zijn op de Franse markt, noemen de biertaks een protectionistische maatregel. ,,Het is buitenproportioneel. Bier wordt sterk benadeeld ten opzichte van wijn. Accijns op bier is sowieso een groot probleem in Europa, waar niets aan gedaan wordt”, zegt Bavariadirecteur Peer Swinkels. Volgens hem zijn er 15 Europese lidstaten waar geen accijns wordt geheven op wijn, maar wel op bier.

Frankrijk zit in de top 3 van de 120 exportlanden van Bavaria. ,,Het negatieve effect van deze maatregel zal significant zijn'', aldus Swinkels. Heineken is met een marktaandeel van 28 procent marktleider in Frankrijk.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl